MENÜ

Látogatás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába és a Katasztrófavédelem Nemzeti Múzeumába

2015. április 14.

 

Részletek a kirándulásról a gyerekek beszámolóiból:

 

Képek itt: http://iskola.ivancsa.hu/2015szellemi2.htm

„Egy nagyon aranyos és barátságos néni fogadott, körbevezetett minket, kérdezgetett, mesélt.” (B.A.)

„A Szellemi Tulajdon Hivatalában megismerkedtünk azzal, mi minden számít bűncselekménynek, amiről nem is gondolnánk.” (B.R.)

„Nekem nagyon tetszett, főleg a hamisításos rész!” (T.K.)

„A hamisított tárgyakat nagyon olcsón adják el, ezért sokan bedőlnek ennek.” (O.T)

„Az első előadó a NAV-nál dolgozik pénzügyőrként, ezért személyes tapasztalatai vannak az ilyen termékek elkobzásával kapcsolatban.”(K.K.)

„Megtudtuk, hogy a hamis termékek nem csak nekünk okoznak kárt, hanem azoknak is, akik a valódi terméket gyártják.” (K.K.)

„Sokat tanultam [az előadásokból]. Hamis cuccokat nem szabad venni. Hamis gyógyszert soha nem szabad venni, mert patkánymérget is találtak bennük.” (B.P.)

„Nagyon kedvemben járt ez az előadás, mert tudok vigyázni a családom testi épségére, meg tudom nekik mondani, hogy ezt nem kell megvenni, mert hamisított!” (B.J.)

„Másodszor a feltalálókról volt szó, hogy már milyen fiatalon is lehet valaki feltaláló.” (S.L.)

„Mesélt történeteket, hogy pl. Gábor Dénes 9 évesen lett feltaláló.” (R.D.)

„Nagyon élveztem az előadásokat, mert tényleg érdekes és új dolgokról hallottunk, utána játék következett.”(S.Z.)

„Nekem nagyon tetszett, mert én vámügyis szeretnék lenni, és tök sok mindent megtudtunk. Az előadók tettek fel közben néhány kérdést is, hogy mi is kicsit aktivizálódjunk.” (D.K.)

„Aztán csoportokra osztottak, hamisított termékeket mutattak, megismertették velünk a „csőgörényt”, Rubik-kockát lehetett kirakni (legalábbis próbálkozni vele), totót kellett kitölteni és a telefonok márkáiról is esett szó.” (M.Zs.)

„Az asztalra kellett rakni a telefonokat, a márkákról beszéltek,, hogy mindnek vannak külső tulajdonságai is.” (L.A.)

„Ha az összes állomáson voltunk, akkor kaptunk egy pólót, vagy kulacsot vagy egy kisebb lámpát,  és rá van írva, hogy NO KAMU!” (O.T., K.F.)

„A Katasztrófavédelmi Múzeumban megismerhettük a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt, majd találkozhattunk egy igazi tűzoltóval is.” (B.R.)

„Láttunk gólya nyakú tömlőt is.” (U.M.)

„Mindent elmeséltek a tűzoltóságról, hogy milyen vízcsövek vannak, hogy oltják a tüzet, meg mivel: habbal, vízzel, homokkal.” (Sz.I.)

„Nekem különösen tetszett az úgynevezett víziorgona és a régi tűzoltó sisakok. Jó érzés volt hallani, hogy sok dolgot, amivel előre lépett a tűzoltóság fejlődése, magyar ember talált fel. Igazi ajándéknak számított, hogy megnézhettük egy tűzoltóautó belsejét.” (S.Z.)

„Hogy ne unatkozzunk, kérdezett is [aki végigvezetett a múzeumon], hogy ismerjük-e az adott embert, vagy éppen mit gondolunk, mire lehet használni, milyen anyagból van.” (K.K.)

„Olyan volt, mintha visszahaladtunk volna az időben, ami igazából így is volt. Aki végigvezetett a múzeumban, nagyon aranyos néni volt, és még a tűzoltószertárba is levitt minket. Az tetszett a legeslegjobban, hiszen még egy tűzoltóautót is bemutattak. Sokat meséltem anyának.” (K.F.)

„Egy-két nem túl nehéz dolgot – locsolófej, vágóeszköz – meg is foghattunk, hogy érzékeljük, milyen nehéz.” (K.K.)

„Tiszteletre méltó a munkájuk, hogy minden egyes tűzeset oltásánál az életüket kockáztatják, arról nem is beszélve, hogy milyen hatalmas, borzasztóan nehéz eszközökkel kell dolgozniuk, így náluk a fizikai erő követelmény.” (M.Zs.)

„Nagyon jó kiállítás és előadás volt, remélem máskor is lesz részem ilyen élményben.” (S.Z.)

 „Remélem, lesznek még ilyen jó kirándulások.” (M.Zs.)

„A nap végére elfáradtam, de nagyon tetszett a kirándulás. Örülnék, ha lenne még egy hasonló nap.” (O.T.)

„Nagyon jó élmény volt, nagyon jól szórakoztunk!” (D.K.)

„Jól éreztem magam, máskor is elmennék egy ilyesmi kirándulásra.” (K.F.)

„Több ilyen kirándulást kéne szervezni!” (T.K.)

Köszönet a kitűnő kirándulás ötletéért a Könyvtáros Tanárok Egyesületének, a szervezésért Rónyainé Mayer Piroskának, Szücs Mariannak, Farkas Kálmánnak, és a  Gyermekeinkért Alapítványnak az utazás támogatásáért.

 

 

Asztali nézet